Wordpress teema

Mitä 3 must have ominaisuutta suosittelen wordpress-teemassa ?

posted in: wordpress 2

Teeman valinta voi olla hankala paikka, varsinkin jos verkkosivuja ei ole ennen rakentanut eikä tiedä mitä ominaisuuksia teemassa kannattaa olla. Verkkosivujen teemapohjia on satoja ellei tuhansia erilaisia ja niissä on erilaisia ominaisuuksia. Tämä johtuu pitkälti varmasti siitä, että verkkosivuja niin kuin tarpeitakin on erilaisia. Jotkut teemat ovat enemmän bloggaukseen sopivampia jolloin teemojen ulkoasukin on erilainen. Toiset teemat ovat sellaisia että ne soveltuvat paremmin kuvien esille tuomiseen tai sitten jotain tältä väliltä. Kaikista ratkaisevin asia on kuitenkin se, mihin tarkoitukseen teemaa tarvitaan.

Ennen kuin aloitat teeman metsästyksen, niin mieti omaa tarkoitustasi sivujen suhteen.
  Mitä asioita haluat tuoda verkkosivullasi esille?
  Miten haluat palvelusi tai tuotteesi näyttää sivuilla kävijälle?
  Onko suomenkielisyys sinulle tärkeä asia vai pärjäätkö myös englannin kielellä?
Jos et tiedä mitä haluat, niin käytä googlea apunasi ja etsi vastaavia verkkosivuja joista voit katsoa mallia. Muut sivut voivat toimia sinulle inspiraation lähteenä ja suurina innoittajina. Muista kuitenkin kunnioittaa verkkosivun omistajaa niin, ettet kopioi kaikkea alusta loppuun. Ajatus on katsoa mallia, ei kopioida suoraan. Plagiointi on vakava rikos.
Itse suosin tiettyjä asioita jokaisessa teemassa jota käytän. Tässä käynkin läpi kolme tärkeää asiaa jotka sekä helpottavat elämääni, että auttavat sivujen rakentamisessa. Lue siis eteenpäin ja ota vinkit talteen.

 

#1. Responsiivisuus eli skaalautuvuus eri laitteille
Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus verkkosivuilla enkä kyllästy sen esille nostamiseen. Monesti vanhahtavat sivut tunnistaa siitä, etteivät ne skaalaudu älylaitteiden ruuduille kuten niiden pitäisi. Verkkosivut voivat jäädä kuin pienoiskooksi ruudulle ja sivujen sisältöä täytyy zoomata ruudulla niin, että tekstistä saa selvän. Ei passaa unohtaa sitä tosi asiaa, että tänä päivänä verkkosivuja katsotaan enemmän ja enemmän älypuhelimilla, joten on aivan älyttömän tärkeää että ne mukautuvat kulloisenkin ruudun mukaisiksi. Jopa 80% sivuilla käynneistä tapahtuu kännykällä koska se vain on niin helppoa. Jokainen kun kantaa puhelinta ja nettia mukanaan lähes kokoajan. Jos sivut ovat katselijan mieleen, palaa hän mahdollisesti niihin uudestaan joko kännykällä tai tietokoneella ( tämä on makuasia). Itse teen monesti niin että nopeat haut teen kännykällä ja palaan myöhemmin tietokoneella katsomaan sivuja uudestaan.
#2. Täysi leveys
Itse suosin verkkosivujen projekteissa täysleveitä sivuja. Tämä tarkoittaa sitä, että sivut ovat kuvaruudun reunasta reunaan. Tämä vaatii teemalta enemmän ominaisuuksia koska kaikki teemat eivät tue tätä. Osa teemoista on sellaisia joissa on joko vasemmalla tai oikealla sivupalkki johon voi laittaa erilaisia vimpaimia. Tämä on tietenkin makukysymys haluaako verkkosivuille sivupalkin vai täysleveän sivun. Joissakin tapauksissa sivupalkista on suurikin hyöty sillä ne tarjoavat monenlaisia ominaisuuksia sivujen katsojalle. Esimerkiksi blogisivustolla sivupalkit ovat erittäin hyödyllisiä, sillä niiden toiminnoilla on paljon nopeampi ja helpompi katsoa lävitse mitä blogitekstejä sivulta löytyy. Sivupalkillinen verkkosivu skaalautuu kuitenkin huonosti mobiilinäkymään joten tämä asia kannattaa muistaa kun miettii omille sivuille tätä ominaisuutta.
#3. Alatunnisteen vimpaimet
Vimpaimia voi laittaa lähestulkoon minne vain sivulla, mutta teema määrittää niidenkin paikkoja suurelta osin. Jotkin vimpaimet sopivat paremmin alaosaan sivua kuin esimerkiksi keskelle sivua. Tämäkin asia ratkeaa kokeilemalla ja katsomalla omia tarpeita. Mitä vimpaimia tarvitsen ja mihin ne olisi loogisinta sijoittaa? Esimerkiksi erilaiset sosiaalisen median tilit sopivat ominaisuuksiensa puolesta verkkosivujen alatunnisteeseen, koska niissä olevien julkaisujen vieritys ei sekoita muuta sisältöä sivuilla olevaan sisältöön.
Jäikö sinulta jotain kysyttävää? Haluatko kuulla jonkin muun vinkin mikä sinua askarruttaa tällä hetkellä? Jätä minulle kommentti tämän kirjoituksen alle niin palaan asiaan.

2 Responses

 1. Heli
  |

  Tosiaan noita malleja on paljon. Onko tosiaan niin, että sivupohjissa on sellaisiakin vielä, jotka eivät ole responsiivisia?

 2. Heidi
  |

  Kiitos kommentistasi 🙂
  Malleja on satoja, jopa tuhansia ja kyllä, joukossa on valitettavasti myös niitä jotka eivät skaalaudu oikein. Siksi olisikin tärkeää valita jo valmiiksi sellainen pohja, jossa tämä asia on otettu huomioon 🙂 Se nimittäin säästää päänvaivalta sitten jatkon kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *